Förnyelsen av Maison Collery är en lång resa baserad på starka övertygelser för att avslöja deras mest uppriktiga uttryck för champagneterroirer och ambitionen att göra fantastiska viner. Collery är framför allt en berättelse om passion, som förbinder människan med jorden, med denna säkerhet att skapa en stor champagne börjar vid foten av vinstocken vars druvor är själva essensen av vin.
Varför vi valt Champagne Collery
« Vi uppriktigt gillar de terroir-typiska champagnerna från firman som vaknat upp ur sin Törnrosasömn. Collery utvecklar sina viner med Pinot Noir som ryggrad – vilket ger en stram, raffinerad och komplex sti. Kärnan är de vingårdar som en gång skapade Aÿ´s främsta odlarchampagner. »
The Wine Team - champagnen.se
Filosofi
Om Champagneregionen är en terroir med ojämförlig rikedom, är det också en oöverträffad lekplats som systematiskt driver Collerys kreativitet. När det gäller ett pussel tar de sig tid att hitta varje bit som harmoniskt kommer att komponera våra årgångar och ge önskad typicitet. För att uppnå detta arbetar firman med druvodlare som delar deras filosofi och vår fäste vid vikten av vingårdsförvaltningen som är avgörande för det aromatiska uttrycket hos de eftertraktade druvorna. Eftersom terroiren är ingenting utan människans verk och utan hennes inblandning och det är druvorna som håller i sig alla egenskaper och autenticitet hos deras terroir. Med en exklusivt Grand Cru-druvor, är deras mål att kombinera sina druvor med precision genom att framhäva deras typiska karaktär och deras geologiska mångfald för att framhäva mineralets inflytande på frukten.
Vinframställning
Collery strävar efter att vinifiera vinerna på ett krävande, exakt och tålmodigt sätt utan att någonsin ta den enkla vägen ut. Vinifieringarna görs på jästfällning i fat eller rostfria stålkar och vinerna består av 40% reservviner. De är varken filtrerade eller finfördelade och klarningen sker naturligt så fort vinet tillåter det. De ger vinerna en lång lagringstid så att de kan uttrycka sin personlighet. Collery utvecklar sina viner från Champagne med Pinot Noir som ryggrad – vilket ger en stram, raffinerad och komplex stil – medan Chardonnay-druvor ger friskhet och festlighet. Ambitionen är att du ska ha lika stor glädje av att smaka på vinerna som de har haft att utveckla dem. Eftersom varje gest, varje steg, har gjorts med en otrolig glädje och en önskan att ge det bästa av oss själva, så att varje provning framkallar en speciell känsla, sublimerar nuet och blir en extraordinär upplevelse.
CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN
★★★ av ★★★★★
Synd att Alain Collery inte gjorde verklighet av sina planer att köpa tillbaka Collery från Germain. Collery var tidigare ett av mina favorithus, men Alain sålde namnet 1991, men behöll vingårdarna i Aÿ och buteljerade sedan vinerna under namnet Pierre Laurain. Men gissa om jag blev lycklig då det damp ner nya flaskor från dem hemma i Stockholm. Åh vilken nostalgitripp att möta min gamla 80-talsfavorit Collery igen! I denna upplaga möttes min näsa och gom av exakt de aromer som skapade 1985:an! Dillkött, kalops, krutrök, läder, kinesiskt te, kaprifol och hasselnötter i en alldeles egen kombination. Uppenbarligen har man kvar kärnan av de vingårdar som en gång skapade Aÿ´s främsta odlarchampagner. Framtiden ser ljus ut!
Richard Juhlins betygsystem för champagnehusen
5 stjärnor En perfekt producent av yttersta världsklass rakt igenom hela sitt sortiment.
4 stjärnor En fantastisk producent där vissa viner håller världsklass.
3 stjärnor En mycket bra producent att hålla ögonen på.
2 stjärnor En bra champagneproducent.
-
Byprofil - Aÿ grand cru
354 hektar
Grand Cru - 88 procent PInot Noir - 3 procent Pinot Meunier - 11 procent Chardonnay
11 Négociant-Manipulants [Champagnehus]
30 Récoltant-Manipulants [Odlare]
2 Cooperatifs-Manipulants [Kooperativ]
By-karaktär
Aÿ var det största namnet i Champagne långt innan vinerna blev mousserande. Otaliga var de kungar och påvar som hade Aÿ som sitt favoritvin. Idag har den lilla staden norr om Épernay drygt 4 000 innevånare, 11 champagnehus och 30 odlare som gör egen champagne. Vingårdarna störtar brant från skogen Bois de Charlefontaine rakt ner i floden Marne. Byns främsta lägen ligger med några undantag direkt i branterna ovanför staden, skyddade mot vinden med maximal solexponering. Här hittar vi de flesta lägen som skänker storhet till viner från Bollinger, Deutz, Selosse, Giraud, Goutorbe, Roger Brun och Gatinois. Pinot noir från Aÿ har en överlägsen kombination av aromatisk renhet, smakdjup och silkeslen textur. En stor champagne från Aÿ bör också ha toner av läder, champinjon, anklever, mörk choklad, krutrök och rostade hasselnötter, läckra toner som byns unika terroir skapar.
Främsta vinerna i byn
Ingen annan pinotby har en så stor mängd förstklassig odlingsmark som Aÿ. I de allra flesta stora prestigechampagner u gör pinot noir från Aÿ en betydande del. I Cuvée William Deutz, Bollinger R.D., Gosset Célébris, Cuvée Sir Winston Churchill, Belle Époque, Cristal, Cristal Rosé, La Grande Dame, Dom Pérignon, Dom Pérignon Rosé, Louise Pommery, Champagne Charlie, Krug Grande Cuvée och Krug Millésime är Aÿ en oumbärlig komponent, och i världsklassvinerna Selosse Côte Faron, Jacquesson Vauzelle Terme, Hommage à William Deutz och Bollingers oympade prephylloxeravin med genetiskt ursprung från tiden före vinlusens härjningar Vieilles Vignes Françaises finns inget annat än pinot noir från Aÿ i sin renaste form.
Även odlarna håller högre klass än nästan någon annanstans med fantastiska viner som Roger Brun La Pelle, Fabrice Pouillon Les Valnons, Goutorbe Collection René, Gosset-Brabant Cuvée Gab- riel, Giraud Fût de Chêne och Gatinos Millésime för att nämna några som sticker ut. Som kuriosa kan du också prova två blanc de blancs från Aÿ i regi av Fabrice Pouillon och Gaston Chiquet.
Främsta vinerna i byn
Bollinger, Deutz, Gosset, Ro- ger Brun, Gatinois, René Geoffroy, Goutorbe, Henri Giraud, Gosset-Brabant, Ayala, Regis Fliniaux och De Méric i nämnd ordning.
Största landägare i byn av champagnehusen
Bollinger, Deutz, Gosset, Ayala, Veuve Clicquot, Moët & Chandon, Louis Roederer, Philipponnat, Jacquesson, Perrier-Jouët, Mumm, Duval-Leroy och Krug.