Levererar vi till dig?
Smidig leverans hem?

Secondé-Simon är en ung producent vars historia började 1983 då Jean-Luc Secondé bestämde sig för att uppfylla sin dröm om att starta en vindomän i Ambonnay. Jean-Luc var uppväxt i en vinfamilj och hade traditionerna i blodet från den lilla vackra domänen Secondé-Prevoteau.

 

Mer om Secondé-Simon

Med hjälp av sin fru Catherine byggde dom upp domänen som idag innefattar 6 hk grand cru vingård i Ambonnay, med en identitet av realtivt kraftfulla cuvéer.


Idag drivs domänen av Jérôme Bôle, Jean-Luc och Catherine Secondés svärson. Till sin hjälp har han Nicolas Secondé, som också är en oenolog. Nicolas har arbetat på otaliga vindomäner runt om i Frankrike och omvärlden och hans expertis är mycket värdefull för att säkerställa den fina champagnestilen som Secondé-Simon producerar.

Secondé-Simon producerar totalt fem cuvéer;

- Cuvée Nicolas
- Cuvée Valérie
- Cuvée Mélodie
- Cuvée Vintage
- Cuvée Le Village

Ursprunget till den berömda Secondé-familjen är i Livry-Louvercy 7 km från vingården vid korsningen av Montage de Reims norr och söder. Den äldsta vi känner till är Jean Secondé (1627-1699). Detta namn är verkligen lokalt och Secondé i norra delen av Montage de Reims (Jean-Pierre och Francois) och dessa i söder (Barnaut-Secondé, Secondé-Prévoteau och Secondé-Simon) har samma ursprung.

Numera har dom tillsammans grundat föreningen ”Association des Grands Crus d'Exception de Champagne”, vars syfte är producera en gemensam champagne. Sedan 2017 producerar de varje år 1500 vintaged magnums med 1/17 av varje grand cru i samma press. Detta är den spännande cuvée C17.

Varför vi valt Secondé-Simon

« Tydliga representanter för Pinot från Ambonnay med sin rikedom & stora frukt. Pinot Noir trivs under förhållanden i Ambonnay och druvorna som odlas här föder fruktiga och välstrukturerade viner som är mycket eftertraktade av älskare av fina champagner. »

The Wine Team - champagnen.se

-

 

Huset Secondé-Simon får 3 stjärnor av Richard Juhlin.

 

CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN

★★★ of ★★★★★

En avknoppning från berömda Secondé-Prevoteau i Ambonnay där sonen Jean-Luc Secondé bestämde sig att från 1,5 hektar i Ambonnay göra en egen champagne 1983. Den berömda släkten Secondé har sitt ursprung i Livry men har kommit att få en nordlig gren i Sillery och Mailly och en sydligare i Bouzy och Ambonnay. Den äldste man spårat upp är Jean Secondé 1627-1699. Secondés har varit drivande i det spännande projektet Association des Grands Crus d'Exception de Champagne. Där 15 odlare som producerar alla 17 Grand cru sedan 2017 gör en cuvée i samma press med 1/17 del av varje som buteljeras på 1500 magnum. Vilket drömprojekt!

Richard Juhlins betygsystem för champagnehusen

5 stjärnor          En perfekt producent av yttersta världsklass rakt igenom hela sitt sortiment.

4 stjärnor          En fantastisk producent där vissa viner håller världsklass. 

3 stjärnor          En mycket bra producent att hålla ögonen på.

2 stjärnor          En bra champagneproducent.

-

Ambonnay grand cru

380 hektar

Grand Cru - 84 procent Pinot Noir - 16 procent Chardonnay

4 Négociant-Manipulants [Champagnehus]  

87 Récoltant-Manipulants [Odlare]   

1 Cooperatifs-Manipulants [Kooperativ]  

Ambonnay är en av de största Grand cru-byarna med sina 380 hektar vinodlingar. Den största delen odlare tillhör kooperativet, men många av dessa säljer också en liten mängd egna champagner. Några av byns främsta lägen ägs av R.-H. Coutier, H. Billiot, Soutiran, Egly-Ouriet, Paul Déthune, Marguet och de stora champagnehusen Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Mumm och Taittinger. Geografiskt och geologiskt är Ambonnay en förängning av Bouzys vingårdar österut. Ambonnays främsta lägen har oftast en sydostlig exponering på en höjd av 150–180 meter över havet och ligger mestadels nordväst om den pittoreska lilla byn känd för sina trånga välskötta gator. Ambonnays nivå är mer konstant än Bouzys, men även här varierar kvalitetsnivån mar- kant inom dess gränser. Tyvärr envisas fortfarande många odlare av hävd och gammal vana i byn med att göra rödvin under namnet Ambonnay Rouge från sina bästa lägen i stället för att göra betydligt bättre vingårdschampagner, men de blir färre och färre som tur är. 

By-karaktär

Historiskt sett är det i många legendariska prestigecuvéer vi lärt känna Ambonnays lyskraft och storhet. Oftast har Ambonnay fått rollen som en brygga mellan mustigt animalisk Aÿ och rak- bladsskarp chardonnay från Avize. På egen hand kan Ambonnay också vara fantastiskt balanserat och hänförande som en sym- fonisk solist, lättare och mindre uttrycksfull än Aÿ, men faktiskt elegantast av all pinot noir när allt faller på plats. Sällan animalisk, hasselnötsdoftande eller rent burgundisk, alltid mer gäck- ande fruktig, hallondoftande, slimmat krämig och balanserad på ett sätt som lockar till eftertanke. I likhet med Sillery och Bouzy vinner Ambonnays viner stort på att lagras i ekfat. 

Berömda vingårdslägen 

Alla som tvivlar på att pinot noir från Ambonnay i ekfat får en större rikedom och komplexitet bör testa stilla viner hos Krug eller ännu hellre världens dyraste champagne Krug Clos d’Ambon- nay. På samma nivå hittar vi Selosse Le Bout du Clos som tillhör de mest uttrycksfulla och intressanta champagner man kan föreställa sig. Nästan på samma stratosfäriska nivå befinner sig vissa upplagor av Egly-Ouriets Blanc de Noirs och Déthune från gamla stockar i Les Crayères där även Marguet gör en vingårdsbeteck- nad om än betydligt lättare och blekare upplaga av samma läge. Nykomlingen Gonet-Médeville gör också en fin vingårdsbetecknad La Grande Ruelle med stor finess trots att det är en ren blanc de noirs. Från samma läge gör Marguet idag sitt bästa vin med Selosselik sesamoljebouquet. Den relativt höga andelen chardonnay är annars anmärkningsvärd i byn och flera av odlarna håller sin chardonnay väldigt högt. Personligen håller jag med om att det finns fin chardonnay här, framför allt från terre blanches, som överglänser det mesta från andra pinotbyar, men upp till den fantastiska nivå som byns främsta pinot noir besitter når de aldrig. 

Största landägare i byn

Taittinger, Mumm, Louis Roederer, Moët & Chandon, Piper-Heidsieck, Pol Roger, Krug och Duval-Leroy. 

Främsta producenterna i by

Egly-Ouriet, R.H. Coutier, Paul Déthune, Marie-Noëlle Ledru, Eric Rodez och Marguet, H. Billiot i nämnd ordning. 

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st