Champagne från Lanson

Lanson grundades 1760 av Francois Delamotte och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalitét på druvor och vinifikation, samt kontinuiteten i tillverkningsmetoden “The Lanson Style”, vilket ger en frisk, fruktig och livskraftig Champagne.
Idag är det Hervé Dantan som är vinmakare på Lanson.

Varför vi valt Lanson

En av de stora klassikerna med galet bra champagen under 50 & 60-talet. Är de månne på väg iin i en ny storhetstid under styre av geniet Hervé Dantan?

The Wine Team - champagnen.se

 

Huset Lanson får 4 stjärnor av Richard Juhlin.

 

CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN

★★★★ av ★★★★★

Lanson grundades 1760 av François Delamotte, som ett av de första champagnehusen. François son Nicolas-Louis, som var riddare av Malteserorden, tog över 1798 och beslutade att använda Malteserkorset som firmans vapen. Namnet Lanson uppkom inte förrän 1837, och först tjugo år senare flyttade man till sin nuvarande adress i Reims. Efter en kort sejour hos Louis Vuittongruppen hamnade Lanson i Marne et Champagnes nät 1990, numera i BCC med underbare Philippe Baijot som ledare.

Firman äger inga egna vingårdar, men köper druvor från 60 olika byar. De använder inte malolaktisk jäsning, vilket gör att standardvinerna kan kännas lite sura och kartiga som unga. Jag har haft ingående diskussioner med Lansons ledning inklusive den seriöse forne vinmakaren Jean-Paul Gandon och måste säga att jag är imponerad av deras fasta övertygelse om att bibehålla husstilen till varje pris. Det är ingen hemlighet att jag personligen förordar malolaktisk jäsning till alla blandade standardchampagner som är avsedda för direkt konsumtion. Vi är dock rörande överens om att den »Parkerisering« som drabbat världens rödvinsproducenter måste undvikas i Champagne. Det vore väldigt olyckligt om champagnehusen skulle snegla för mycket på mina eller Tom Stevensons omdömen när de gör sina viner. Distriktets mångfald måste bibehållas och uppenbarligen finns det en stor publik för Lanson Black Label.

Även årgångsvinet är distinkt syrligt under sina första år på marknaden, men utvecklas faktiskt väldigt väl med stigande ålder. Gamla årgångar av Lanson är säkra kort för en låg penning. Har ni tålamod så lägg ner den senaste årgången ett tiotal år i källaren och njut den brödiga och ändå fräscha champagnen. Vinerna från femtio, sextio- och sjuttiotalet är minst sagt lysande. Noble Cuvée är en av de mest underskattade prestigechampagnerna och nya prestigevinet från ett unikt läge i Reims, Clos Lanson är extraordinärt. Idag görs vinerna av geniet Hervé d´Antan.

[ Champagne Clubs artikel om Lanson på champagneclub.com ]

Richard Juhlins betygsystem för champagnehusen

5 stjärnor          En perfekt producent av yttersta världsklass rakt igenom hela sitt sortiment.

4 stjärnor          En fantastisk producent där vissa viner håller världsklass. 

3 stjärnor          En mycket bra producent att hålla ögonen på.

2 stjärnor          En bra champagneproducent.

Lanson Le Blanc de Blancs

Lanson Le Blanc de Blancs

Mousserande vin från Champagne, Frankrike
639kr
Läs mer
Poäng 91/100
Lanson Le black Reserve

Lanson Le Black Reserve

Mousserande vin från Champagne, Frankrike
549kr
Läs mer
Poäng 92/100

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st