Levererar vi till dig?
Smidig leverans hem?

Champagne från Coessens Largillier

Familjen Coessens har varit champagnebönder i Ville-sûr-Arce i fem generationer. 2006 valde sonen Jérôme Coessens att starta sitt eget champagnehus, Coessens i samma trakter. Efter sju år som vingårdschef på ett stort champagnehus så tyckte han helt enkelt att det var tid att skapa sitt eget sortiment av champagner och förverkliga hans stora passion.

Côte des Bar

Ville-sûr-Arce ligger i den södra delen Côte des Bar i champagne och ligger i departementet Aube, ner mot gränsen till vinregionen Bourgogne.
Champagneregionen avgränsades i början av 1900-talet och Côte des Bar uteslöts från vindistriktet Champagne. Efter stora protester så återfördes området till Champagne 1911. Distriktet fick då en lägre status än övriga regioner och intill denna dag finns varken några grand cru- eller premier cru-byar i området.

När man ser det uppbrutna landskapet i Aube med en del rätt branta sluttningar med bra solexponering, är det rätt svårt att tro att denna klassificering, som i stort sett är samma över hela departementet, säger hela sanningen om specifika vingårdar. Här finns verkligen en del guldkorn som ligger helt rätt i exponering och Coessens Largillier tillhör verkligen denna kategori.

Jérômes filosofi

Han arbetar väldig nära jorden och låter allt växa relativt vilt mellan vinraderna. Allt i syfte att berika jordarna på bästa sätt för ett hållbart odlande. Han strävar efter att nyttja de väldigt speciella jordarna i området för att skapa mycket personliga viner med stor rikedom och komplexitet som ska kunna spegla dess ursprung. Champagnerna skapas utifrån en enda by, Ville-sur-Arce och en enda vingård, Largillier och dom använder endast pinot noir.

Marken under gården

2011 genomfördes ett antal utgrävningar i Largillier där dom upptäckte att jorden i denna vingård var en typ som heter Kimmeridgian Marl No. 2. Marken, jorden och till och med exponeringen, ner till minsta detalj, är exakt samma som i de allra bästa områdena i Chablis.

En gård med många stilar

Efter några år så upptäckte Jérôme att det fanns fyra väldigt olika stilar av vin som vingården Largillier kunde frambringa. När han dessutom valde att skapa cuvéer så innebar det att han kunde skapa åtta helt unika champagner.

Jérôme är en så kallad micro-producent och hans produktion är blygsamma 12,000 flaskor om året vilket är extremt lite, så passa på och ta chansen. Vinifieringen görs på små ekfat vilket skapar ett härligt djup i en annars väldigt mineralisk och elegant stil av champagne och detta bidrar till den stora rikedomen i hans viner.

Varfär vi valt Coessens Largillier

Vi är mycket förtjusta i det extremt småskaliga som Jérôme Coessens företräder. Den framåtlutade stilen med påtagliga fattoner samt rikedom i balans med en fin skjuts i mineraliteten samt elegansen gör att vi har stor respekt för hans kunnande.

The Wine Team - champagnen.se

-

Huset Coissens får 3 stjärnor av Richard Juhlin


CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN

★★★ av ★★★★★

 

En garagist som gör en minimalproduktion från ett enda läge L´Argillier i Ville-sur-Arce från en druvsort, pinot noir vinifierade på små ekfat. Jérôme Coessens startade sitt gedigna jobb så sent som 2006. Blanc de Noirs, Rosé de Saignée och Brut Nature har alla ett välförtjänt gott rykte. Vinerna har en fin intensitet och frapperande fräschör. Soleran är dock den verkliga stjärnan i portföljen. Spännande att följa i framtiden.

-

Richard Juhlins betygsystem för champagnehusen

5 stjärnor          En perfekt producent av yttersta världsklass rakt igenom hela sitt sortiment.

4 stjärnor          En fantastisk producent där vissa viner håller världsklass. 

3 stjärnor          En mycket bra producent att hålla ögonen på.

2 stjärnor          En bra champagneproducent.

Coessens Brut Nature

Coessens Largillier Brut Nature

Mousserande vin från Champagne, Frankrike
579kr
KÖP HÄR
Poäng 93/100
Coessens Brut Blanc de Noirs

Coessens Largillier Brut Blanc de Noirs

Mousserande vin från Champagne, Frankrike
499kr
KÖP HÄR
Poäng 89/100
Coessens Extra Brut Millésime 2015

Coessens Largillier Extra Brut Millésime 2015

Mousserande vin från Champagne, Frankrike
679kr
KÖP HÄR
Poäng 87/100
Coessens Extra Brut Les Sens Boisés

Coessens Largillier Extra Brut Les Sens Boisés

Mousserande vin från Champagne, Frankrike
599kr
KÖP HÄR
Poäng 89/100

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st