Levererar vi till dig?
Smidig leverans hem?

Eugene Billiot var första steget för Domän Billiot då han 1896 köpt sin första mark i Champagne. Under denna tid säljer han sina druvor till de stora champagnehusen.
1937 grundas själva domän Billiot av Louis Billot, som under sin tid delar upp egendomen mellan sina ättlingar, bröder och systrar till Henri Billiot.

 

Mer om H.Billiot Fils

1960 var året då huset verkligen fick en ansiktslyftning då Henri investerar i vingården och bygger en vinkällare för verksamheten.
Därefter träder Serge Billot in i verksamheten och utvecklar anseendet för huset och breddar samtidigt sortimentet med bland annat en Special cuvée.

1992 kommer dagens personer in i bilden, då Serge bestämt sig för att gå i pension. Det är nu Laetitia Billiot, stolt över att vara den 5: e generationen som ansvarar för ledningen av exploateringen och produktion och utarbetande av deras viner.

Husets produktion är 75% pinot noir och 25% chardonnay.
Gården har 4 hk odling som är fördelat på 18 små tomter i bästa söderläge för optimal exponering för solen.
Allt arbete på gården sker med hänsyn till kvalitet och respekt för miljön.
Vinerna framställning sker på ett traditionellt sätt utan malolaktisk jäsning och filtrering.

Total årlig produktion är 32.000 flaskor från denna lilla blygsamma och underbara producent.

Varför vi valt H.Billiot Fils

« Domänen ligger i Ambonnay, som räknas som en av de främsta grand crus i Champagne. Här på de södra sluttningarna av Montagne de Reims är det stort fokus på de rika pinot noir druvorna. Billiots storhet beror främst på deras hårda arbete i vingården. Gamla vinstockar och låg avkastning är receptet på framgång. Trots den höga kvaliteten är Billiot's Champagnes knappast för nybörjare, eftersom malolaktisk jäsning inte har använts. Koncentrationen och rikedomen som ligger under ytan kan vara svår att uppskatta i vinets ungdom. Alla deras viner kräver minst ytterligare fem år i flaskan för att mogna ordentligt. »

The Wine Team - champagnen.se

-

CHAMPAGNE CLUB by RICHARD JUHLIN

★★★ av ★★★★★

Den minimala mängd flaskor som årligen lämnar Billiots källare dricks nästan uteslutande av hängivna konnässörer i England. Hans viner är så sällsynta att jag aldrig tidigare stött på dem innan jag lyckades ordna ett besök på egendomen. Herr Henri Billiot är en mycket anspråkslös och ödmjuk person, som vid vårt besök var klädd i slitna jeans och hemstickad tröja. När man kommer direkt från något av de stora husen med sina slimmade Armaniekiperade och affärsinriktade direktörer, är det underbart att möta en riktig vinbonde i ordets allra varmaste mening. Han är mycket stolt över sina chardonnay-plantor och använder merparten i sin prestigechampagne, Cuvée Laetitia, som är uppkallad efter hans dotter, som driver firman idag.

Billiots storhet beror främst på det hårda arbetet ute i vingården. Gamla stockar och låg avkastning är receptet. Trots den höga kvaliteten är Billiots champagner inga nybörjarviner, då den malolaktiska jäsningen undviks. Den koncentration och rikedom som finns under den dämpade ytan kan vara svår att uppskatta i vinets ungdom. Alla hans viner kräver minst ytterligare fem år på flaska för att mogna.

Richard Juhlins betygsystem för champagnehusen

5 stjärnor          En perfekt producent av yttersta världsklass rakt igenom hela sitt sortiment.

4 stjärnor          En fantastisk producent där vissa viner håller världsklass. 

3 stjärnor          En mycket bra producent att hålla ögonen på.

2 stjärnor          En bra champagneproducent.

-

Ambonnay grand cru

380 hektar

Grand Cru - 84 procent Pinot Noir - 16 procent Chardonnay

4 Négociant-Manipulants [Champagnehus]  

87 Récoltant-Manipulants [Odlare]   

1 Cooperatifs-Manipulants [Kooperativ]  

Ambonnay är en av de största Grand cru-byarna med sina 380 hektar vinodlingar. Den största delen odlare tillhör kooperativet, men många av dessa säljer också en liten mängd egna champagner. Några av byns främsta lägen ägs av R.-H. Coutier, H. Billiot, Soutiran, Egly-Ouriet, Paul Déthune, Marguet och de stora champagnehusen Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Mumm och Taittinger. Geografiskt och geologiskt är Ambonnay en förängning av Bouzys vingårdar österut. Ambonnays främsta lägen har oftast en sydostlig exponering på en höjd av 150–180 meter över havet och ligger mestadels nordväst om den pittoreska lilla byn känd för sina trånga välskötta gator. Ambonnays nivå är mer konstant än Bouzys, men även här varierar kvalitetsnivån mar- kant inom dess gränser. Tyvärr envisas fortfarande många odlare av hävd och gammal vana i byn med att göra rödvin under namnet Ambonnay Rouge från sina bästa lägen i stället för att göra betydligt bättre vingårdschampagner, men de blir färre och färre som tur är. 

By-karaktär

Historiskt sett är det i många legendariska prestigecuvéer vi lärt känna Ambonnays lyskraft och storhet. Oftast har Ambonnay fått rollen som en brygga mellan mustigt animalisk Aÿ och rak- bladsskarp chardonnay från Avize. På egen hand kan Ambonnay också vara fantastiskt balanserat och hänförande som en sym- fonisk solist, lättare och mindre uttrycksfull än Aÿ, men faktiskt elegantast av all pinot noir när allt faller på plats. Sällan animalisk, hasselnötsdoftande eller rent burgundisk, alltid mer gäck- ande fruktig, hallondoftande, slimmat krämig och balanserad på ett sätt som lockar till eftertanke. I likhet med Sillery och Bouzy vinner Ambonnays viner stort på att lagras i ekfat. 

Berömda vingårdslägen 

Alla som tvivlar på att pinot noir från Ambonnay i ekfat får en större rikedom och komplexitet bör testa stilla viner hos Krug eller ännu hellre världens dyraste champagne Krug Clos d’Ambon- nay. På samma nivå hittar vi Selosse Le Bout du Clos som tillhör de mest uttrycksfulla och intressanta champagner man kan föreställa sig. Nästan på samma stratosfäriska nivå befinner sig vissa upplagor av Egly-Ouriets Blanc de Noirs och Déthune från gamla stockar i Les Crayères där även Marguet gör en vingårdsbeteck- nad om än betydligt lättare och blekare upplaga av samma läge. Nykomlingen Gonet-Médeville gör också en fin vingårdsbetecknad La Grande Ruelle med stor finess trots att det är en ren blanc de noirs. Från samma läge gör Marguet idag sitt bästa vin med Selosselik sesamoljebouquet. Den relativt höga andelen chardonnay är annars anmärkningsvärd i byn och flera av odlarna håller sin chardonnay väldigt högt. Personligen håller jag med om att det finns fin chardonnay här, framför allt från terre blanches, som överglänser det mesta från andra pinotbyar, men upp till den fantastiska nivå som byns främsta pinot noir besitter når de aldrig. 

Största landägare i byn

Taittinger, Mumm, Louis Roederer, Moët & Chandon, Piper-Heidsieck, Pol Roger, Krug och Duval-Leroy. 

Främsta producenterna i byn

Egly-Ouriet, R.H. Coutier, Paul Déthune, Marie-Noëlle Ledru, Eric Rodez och Marguet, H. Billiot i nämnd ordning. 

Billiots Fils Cuvee Tradition

H. Billiots Fils Cuvée Tradition

Mousserande vin från Champagne, Frankrike
428kr
KÖP HÄR
Poäng 91/100
H. Billiot Fils Cuvée Reserve

H. Billiot Fils Cuvée Reserve

Mousserande vin från Champagne, Frankrike
451kr
KÖP HÄR
Poäng 92/100
H. Billiot Fils Cuvée Laetitia

H. Billiot Fils Cuvée Laetitia

Mousserande vin från Champagne, Frankrike
768kr
KÖP HÄR
Poäng 93/100

Inga produkter valda

Totalt: 0kr
Antal: 0st